blog post detail
Blijf op de hoogte

Wil jij graag nog meer tips om van je volgende evenement een denderend succes te maken? Wil je weten hoe je met relatiegeschenken een blijvende indruk nalaat? Of ontvang je liever advies rond originele advertentiemogelijkheden? Schrijf je dan in voor onze updates.

Subscribe to Email Updates

Zijn mijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Een relatiegeschenk is de ideale manier om je klanten te verrassen en hen zo te bedanken voor de samenwerking. Datzelfde geldt voor je medewerkers, die op tijd en stond een bedankje verdienen.Maar hoe zit het precies met het fiscale kostenplaatje van die geschenken? Alles over de fiscale aftrekbaarheid van relatiegeschenken lees je hier.

 

 Relatiegeschenken en representatiekosten

De wetgeving maakt een onderscheid tussen relatiegeschenken voor werknemers en geschenken voor klanten en partners. Dat heeft ook gevolgen voor de aftrekbaarheid van die gemaakte kosten.

 

Werkkostenregeling (WKR)

Via de werkkostenregeling is het mogelijk om als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemer te geven. Alle vormen van loon vallen onder deze regeling: loon in geld, loon in natura, vergoedingen,... Een personeelsgeschenk kan dan beschouwd worden als loon voor de werknemer. 

 

Een geschenk kan onbelast blijven, maar er is wel een belangrijke regel aan verbonden. Het totale bedrag van alle onbelaste vergoedingen moet onder de 1,2% blijven van de loonsom van al je medewerkers samen, de zogenaamde ‘vrije ruimte’. Vanaf 2020 wordt dit percentage opgetrokken tot 1,7%. 

 

Je wijst de geschenken aan als heffingsloon. Als er voldoende vrije WKR-ruimte beschikbaar is, dan hoef je hier geen loonheffing op te betalen. Als je de maximale vrije ruimte overschreden hebt, dan betaal je als werkgever wel 80% eindheffing op die geschenken.

 

Representatiekosten

Een relatiegeschenk zijn ‘incidentele giften’ die je schenkt aan bestaande relaties. Dat geldt dus voor bestaande klanten of leveranciers en niet voor potentiële klanten. Wanneer je een relatiegeschenk geeft aan klanten, dan vallen die onder representatiekosten. Dat is de verzamelnaam van kosten die je als ondernemer maakt om je bedrijf goed voor te stellen, zoals zakelijke lunches, deelname aan congressen en dus ook relatiegeschenken.

 

Als je een relatiegeschenk als zuivere representatiekost ingeeft, dan geldt de volgende regel:

  • Fiscaal aftrekbaar in de inkomstenbelasting ter hoogte van 80%.
  • Fiscaal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting ter hoogte van 73,5%.

Opgelet: zijn je klanten particulieren, dan geldt een andere regeling. De precieze spelregels lees je hier.

 

Bioscoopvouchers als relatiegeschenk

Nu je volledig op de hoogte bent van het fiscale plaatje, kan je speurtocht naar een passend relatiegeschenk beginnen. Er zijn een hoop originele, bijzondere en budgetvriendelijke relatiegeschenken op de markt, dus je vindt ongetwijfeld een geschenk voor elke gelegenheid.

 

Op zoek naar een goede allrounder, waarmee je bij elke medewerker en klant zult scoren? Maak kennis met onze bioscoopvouchers. Daarmee krijgt de ontvanger de kans om het geschenk helemaal zelf in te vullen. Een romantische date night, een gezellige avond onder vrienden of een grappige familie-uitstap? Het kan allemaal. Mét popcorn en frisdrank? Natuurlijk!


ebook relatiegeschenken

Wil je graag wat meer informatie over ons aanbod of kan je niet wachten om de bioscoopvouchers te bestellen?
Onze Business Accountmanagers staan voor je klaar >

Michel van Keulen
Michel Van Keulen werkt sinds 2016 als B2B Accountmanager voor Kinepolis Dordrecht. Hij heeft daarnaast ook de Brabantse locaties Breda, Den Bosch en Oss in zijn portefeuille. Volgens Michel is niets mooier dan “de blije gezichten van medewerkers die door hun werkgever verrast worden met een uniek (film)event in één van onze bioscopen”. Hij is dol op thrillers met een verrassende twist en (waargebeurde) historische verhalen. Films als Argo, Spotlight en Gone Girl lieten een indruk na bij Michel.
 

Andere blogs in de kijker:

Bioscoopreclame: hoeveel mag dat kosten?

Blog Read more

Evenement organiseren? Dit is dé checklist!

Blog Read more

Kinepolis_BAMS_groepsfoto2

Ook overtuigd?

Onze medewerkers helpen je maar al te graag verder. Contacteer ons en wij komen binnen 48 uur terug op je vraag.

Meer lezen?

Kinepolis, meer dan film alleen

Ontdek onze troeven Read more

over-kenipolis-img.png

Bioscoopreclame: hoeveel mag dat kosten?

Lees meer Read more

Maak indruk met deze bijzondere relatiegeschenken

Lees meer Read more

Blijf op de hoogte